INSTITUIÇÕES E COMPETITIVIDADE NO COMÉRCIO INTERNACIONAL DE DERIVADOS DO COCO

Authors

  • Kellyane Pereira dos Anjos Gonçalves Universidade Federal de Alagoas
  • Matheus dos Santos Vieira Silva Universidade Federal de Alagoas
  • Luiz Fernando de Oriani e Paulillo Universidade Federal de São Carlos
  • André Maia Gomes Lages Universidade Federal de Alagoas

Keywords:

Cocoicultura. Competitividade. Ambiente institucional.

Abstract

Coconut agribusiness has undergone a restructuring process due to the increase in world consumption of products derived from coconut. Despite being the fifth largest producer, Brazil still does not present coconut farming as a consolidated activity, importing a large quantity of coconut’s products. This article aims to compare and analyze the Brazil’s exportation performance of coconut, desiccated coconut and coconut oil (copra) between 1980 and 2017, compared to the main producing countries. As a theoretical approach, it uses the institutional environment concept as one of the drivers of competitiveness in agro-industrial chains. The methodological procedure consists of calculating two indicators of competitiveness in international trade: The Revealed Comparative Advantage Index and Relative Market Position Index. The results show that Brazil is not competitive in international trade for the three products analyzed. The Philippines and Indonesia are the most competitive countries, leading the world exports. It was concluded that the protection measures for coconut cultivation adopted in Brazil were not sufficient to raise the levels of competitiveness.

Author Biographies

Kellyane Pereira dos Anjos Gonçalves, Universidade Federal de Alagoas

Graduada em Ciências Econômicas (UFAL); Mestre em Economia Aplicada (UFAL); Doutora em Engenharia de Produção (UFSCar). Professora na Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade (FEAC), Universidade Federal de Alagoas (UFAL). Pesquisadora no Grupo de Estudos em Tecnologia, Inovação e Competitividade (GETIC).

Matheus dos Santos Vieira Silva, Universidade Federal de Alagoas

Graduando em Ciências Econômicas (UFAL)

Luiz Fernando de Oriani e Paulillo, Universidade Federal de São Carlos

Graduado em Economia (UNESP); Mestre em Engenharia de Produção (UFSCar); Doutor em Ciências Econômicas (UNICAMP). Professor Titular no Departamento de Engenharia de Produção da Universidade Federal de São Carlos (UFSCar). Integrante  do Grupo de Estudos e Pesquisas Agroindustriais (GEPAI) e do Núcleo de Estudos Organizacionais

André Maia Gomes Lages, Universidade Federal de Alagoas

Graduado em Economia (UFPE); Mestre em Economia (UFPE); Doutor em Economia da Indústria e da Tecnologia (IE/UFRJ). Professor Associado 1 da Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade, Universidade Federal de Alagoas (UFAL).

Published

2020-12-12